Οι Κυπριακές Ομάδες κατέκτησαν τα περισσότερα βραβεία στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό ρομποτικής Robotex

Με παγκόσμια βραβεία επέστρεψαν και πάλι οι ρομποτίστριες και οι ρομποτιστές μας από τον Παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής Robotex που πραγματοποιήθηκε στο Ταλλίν της Εσθονίας την Παρασκευή και το Σάββατο 25 και 26 Νοεμβρίου 2022.

Υπενθυμίζουμε ότι η μεγάλη Κυπριακή αποστολή 200 ατόμων αποτελείτο από τους νικητές αντίστοιχου Παγκύπριου διαγωνισμού που ταξίδεψαν με τις οικογένειες τους στο χιονισμένο Ταλλίν για να εκπροσωπήσουν επάξια τη χώρα τους σε έναν από τους πιο δημοφιλείς διαγωνισμούς ρομποτικής.

Ειδικότερα οι μαθητές του κου Γιάννη Λαούρη από το ομώνυμο φροντιστήριο  στην Πάφο, κατέκτησαν τόσα πολλά βραβεία που σε κάποιες απονομές κυριολεκτικά δεν άφησαν άλλη σημαία να σηκωθεί εκτός από της Κύπρου! Συγκεκριμένα, οι ομάδες Laouris, κατέκτησαν και τις 3 πρώτες θέσεις σε δύο προκλήσεις Lego Line Following και Lego SUMO (up to 13), 1η και 2η θέση στο Lego SUMO (14 and above), 1η και 3η θέση στο Lego Line Following (14 and Above) και πολλές άλλες διακρίσεις μέχρι και ειδικό βραβείο.

 

Σημειώνεται ότι η ομάδα Laouris 5 με τους μαθητές Μέσης , Χριστόδουλο Γεννάρη, Γιώργο Χρυσοστόμου, Λουκά Λουκά και Νικόλα Πίττα κατέκτησε τις περισσότερες πιο πάνω νίκες και συμμετείχε και σε άλλους παγκόσμιους ρομποτικούς διαγωνισμούς.

Τη σημαία μας σήκωσε στη σκηνή του Robotex International και ο μαθητής Μιχάλης Γαβριήλ από το Εργαστήρι Πολιτισμού Απόπλους στην Αμμόχωστο, που κατέκτησε την τρίτη θέση στην πρόκληση Aviation Academy Drone Race for Beginners. Επίσης,  μαθήτριες γυμνασίου από τη Λευκωσία διακρίθηκαν στις προκλήσεις που αφορούσαν μόνο κορίτσια. Συγκεκριμένα, η ομάδα Angels του δημόσιου γυμνασίου Αρχαγγέλου κατέκτησε την 4η θέση στο Girls Fire Fighting (14 and Above) και η ομάδα FireGirls από το ιδιωτικό φροντιστήριο C.S. Stem Education Cyprus κατέκτησε την 8η θέση στο Lego Girls Fire Fighting (14 and Above).  Εξαιρετική ήταν και η παρουσία της ομάδας Robo Maniacs από το φροντιστήριο Comwiz της Αμμοχώστου που διακρίθηκε στο Folkrace (up to 16) καθώς και των ομάδων του προπονητή Γιώργου Κυπριανού που εκπροσωπούσαν το Λύκειο Πολεμίου και το ιδιωτικό φροντιστήριο We Byte στην Πάφο.

Εκτός από το διαγωνιστικό μέρος, η παγκόσμια διοργάνωση Robotex περιλαμβάνει και παρουσίαση ρομποτικών κατασκευών Roboleague από μαθητές δημοτικού με θέμα Hero, όπου συμμετείχαν  οι πιο κάτω 12 ομάδες Κύπριων μαθητών μας:

Ομάδα

Οργανισμός

Επαρχία

Προπονητής/τρια

GREEN POWER TEAM

AYIA NAPA MUNICIPALITY OPEN SCHOOL

Αμμόχωστος

Αντωνία Ξενοφώντος

Turbo Team

EUROLAB KOKKINOTRIMITHIAS

Λευκωσία

Κυριάκος Ιακώβου

Legendary Minds

PRIVATE INSTITUTE COMWIZ

Αμμόχωστος

Παναγιώτα Μιχαηλίδη

Enginoland Lab

ROBOTICS LAB

Λάρνακα

Σταύρια Αγγελή

Farmies Lab

ROBOTICS LAB

Λάρνακα

Σταύρια Αγγελή

Medi P.M.P. Lab

ROBOTICS LAB

Λάρνακα

Σταύρια Αγγελή

Re_Builders

ROBOTICS LAB

Λάρνακα

Σταύρια Αγγελή

RoboBest

THE STEAMERS NICOSIA

Λευκωσία

Βαλάντω Αντρέου

Tech FLECK

THE STEAMERS NICOSIA

Λευκωσία

Σωτηρία Βορκά

BotBoyz

Δημοτικό Χρυσελεούσας

Λευκωσία

Παναγιώτης Αντρέου

Epistimones!

Εργαστήρι Πολιτισμού Απόπλους

Αμμόχωστος

Κατερίνα Χατζηγεωργίου

legoStars

Εργαστήρι Πολιτισμού Απόπλους

Αμμόχωστος

Στυλιάνα Αναστασίου

 

Όλοι οι μαθητές επέστρεψαν ενθουσιασμένοι από τις όμορφες εμπειρίες που αποκόμισαν από μια τέτοια πρωτοποριακή διοργάνωση.

Στο παγκόσμιο φεστιβάλ εκπαιδευτικής ρομποτικής παρευρέθηκαν και διοργανωτές του εθνικού μας διαγωνισμού. Κατά τη διάρκεια παράλληλου συνεδρίου, ο Δρ Πανίκος Μασούρας, Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Robotex Cyprus και Γραμματέας του Δ.Σ. του Κυπριακού Συνδέσμου Πληροφορικής (Cyprus Computer Society CCS) συμμετείχε σε panel discussion μαζί με τους εκπροσώπους του Robotex Turkey & South Korea όπου συζήτησαν για τις προοπτικές της διοργάνωσης σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.  

Δράττοντας την ευκαιρία, ο Δρ Μασούρας προσκάλεσε τους εκπροσώπους των άλλων χωρών της μεγάλης οικογένειας του ROBOTEX INTERNATIONAL να επισκεφτούν το επόμενο Robotex Cyprus που θα γίνει τον ερχόμενο Ιούνιο και να καλέσουν ομάδες τους να συμμετέχουν.  To όραμα εξάλλου του CCS με την ανάπτυξη των ρομποτικών διαγωνισμών είναι να καταστήσει την Κύπρο δημοφιλή προορισμό για εκδηλώσεις εκπαιδευτικής ρομποτικής. Στο πλαίσιο αυτό ο σχεδιασμός του Συνδέσμου περιλαμβάνει την υλοποίηση του 1ου Μεσογειακού Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στην Κύπρο το καλοκαίρι του 2024. 

Με την επιστροφή τους οι διοργανωτές ετοιμάζονται για την επόμενη διοργάνωση 2023 και προσκαλούν άτομα και οργανισμούς που ενδιαφέρονται να συνεισφέρουν στο μη κερδοσκοπικό αυτό έργο όπως επικοινωνήσουν με το CCS στο 22460680 και robotex@ccs.org.cy

Για ενημερώσεις ακολουθείστε τη σελίδα www.robotex.org.cy και τα κοινωνικά δίκτυα.

    

 

Εμπλεκόμενοι φορείς Robotex Cyprus 22

·         Διοργανωτής: Κυπριακός Σύνδεσμος Πληροφορικής (Cyprus Computer SocietyCCS)

·         Συνδιοργανωτές: Πανεπιστήμιο Κύπρου,  Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου & IET Cyprus Local Network σημειώνεται ότι μέλη του Δ.Σ. του ΙΕΤ αποτελούν και τον πυρήνα της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής Robotex.

·         Υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας (Νίκος Αναστασιάδης)

·         Με την έγκριση:

o   Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας

o   Digital Champion Cyprus που υπάγεται στο Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας & Ψηφιακής Πολιτικής

o   Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ)

·         Στρατηγικός Συνεργάτης: Cyta

·         Technology Partner: XM

·         Youth Supporter: Bank of Cyprus

·         Πλατινένιοι χορηγοί: EKO Cyprus & Exness

·         Χρυσός  χορηγός: Neapolis University Pafos

·         Αργυροί Χορηγοί: Engino,  CYENS Centre of Excellence & Hellas SAT

·         Χάλκινοι Χορηγοί: ECDL, Novatex Solutions Ltd, ZEBRA Consultants, Supernova & NETinfo

·         Πανεπιστήμια: ΤΕΠΑΚ, University of Nicosia, European University Cyprus, Frederick University Cyprus, The University of Central Lancashire – UCLan

·         Δωροθέτης: Robo.com.cy

·         Υποστηρικτές:

o   Τεχνικός εξοπλισμός από Logicom Distribution & CISCO Meraki

o   Social Media από Panis Pieri

o   Υπηρεσίες από gra.des, C.K. Matrix exhibitions partners ltd, Arnold's Digital Printers ltd

οι Σύνδεσμοι ACM, ΙΕΕΕ, Σύνδεσμος Καθηγητών Πληροφορικής και Σύνδεσμος Καθηγητών Σχεδιασμού και Τεχνολογίας